Jdi na obsah Jdi na menu

Historie obce Houdkovice

První písemná zmínka pochází ze 14. století, kdy ves náležela k bývalému dominiu Opočenskému. Bylo tu zde na 17 usedlostí. 

V polovině 18. století již zde bylo na 30 usedlostí a začala se rozvíjet vnitřní kolonizace, která se projevila dělením statku mezi členy rodiny. 

V roce 1840 zde bylo na 60 usedlostí.

Jedním z důležitých mezníků v dějinách Evropy byla 1.světová válka. Tato událost se samozřejmě podepsala i v této obci. Do války bylo odvedeno celkem 57 mužů z nichž 12 již nikdy nespatřilo svou obec. Na jejich věčnou památku byla 24.července 1927 slavnostně odhalena pamětní deska, která je umístěna na místní kapli zasvěcené Panně Marii (vystavěna v letech 1889-1894). Po ukončení 1.světové války vznikla 28.října 1918 Československá republika. Rozvíjel se kulturní i hospodářský život v celé zemi. Byly uzákoněny různé předlohy, které měli vést k osvětové činnosti. Na základě jedné z nich bylo zastupitelstvem obce Houdkovic vydáno roku 1926 rozhodnutí o založení "Pamětní knihy", která byla druhou knihou po "Pamětní knize školní" psané od roku 1889, zachycující historii obce.

Kulturní život v obci byl již na konci 19. a na počátku 20. století velmi pestrý o čemž svědčí založení Sboru dobrovolných hasičů 26. ledna 1896

Mezi tradice obce, které se drží až do současnosti, patří pouť (bývá vždy po svátku P.Marie), posvícení (druhou neděli po svátku Všech svatých, drží se v neděli i v pondělí) a pálení čarodějnic.

Od roku 2009 pořádá sbor tématické výstavy. První výstava byla na téma zemědělská technika "Od veteránů po současnost"

V současné době (k datu 31.12.2017) žije ve vesnici 290 obyvatel z toho 157 mužů a 133 žen.

 

Historie požárního sportu

Sdružením hasičů byly organizovány každý rok pouze postupové soutěže v požárním sportu, skládající se z disciplín požární útok, štafeta 4x100m a 100m překážek jednotlivců. Začínalo se místním kolem na úrovni okresku, vítěz postoupil do okresního kola, vítěz okresního kola do krajského kola a vítěz krajského kola do mistrovství republiky. Většina družstev si tak měla možnost zasoutěžit pouze jednou za rok.

Spojením několika pohárových soutěží pak vznikla např. "Velká cena Sdružení hasičů ČR". První, kdo takovou soutěž uspořádal v našem okrese, byl sousední SDH Trnov. Ten byl také iniciátorem vzniku seriálu soutěží na úrovni okresu RK. První ročník byl vyhlášen v roce 1995, a protože hlavní cenu - putovní pohár - věnoval přednosta okresního úřadu, dostal seriál název "O putovní pohár přednosty OkÚ Rychnov nad Kněžnou". Nepodstatný význam má změna názvu seriálu, neboť pro ztrátu zájmu přednosty OkÚ byl seriál v roce 2000 přejmenován na soutěž "O putovní pohár Podorlické ligy." Dárcem putovního poháru bylo Okresní sdružení hasičů.

Již od 1. ročníku se do závodů zapojilo naše družstvo mužů. Rychle přišlo poznání, že k dosažení dobrých výsledků je potřeba dobrá sportovní zdatnost, poctivý trénink a špičková technika. A protože se družstvo ve všech bodech snažilo, výborné výsledky se dostavily. Družstvo na domácí půdě za prvních deset let skončilo jednou první, dvakrát druzí, dvakrát třetí a třikrát pátí. 

Od roku 1996 jsme se zapojili do seriálu Podorlické ligy také jako pořadatelé.  Od té doby každý rok pořádáme zahajovací soutěž seriálu v tradičním termínu státního svátku 8. května. Soutěž nese název "O putovní pohár SDH Houdkovice".

Tradiční soutěží ještě před konáním Podorlické ligy se u nás koná soutěž mladých hasičů, která spadá do "Ligy hasičské mládeže"

Náš sbor spadá pod okrsek č.11 a má v současnosti 100 členů, kteří se zajímají o dění a každý svým dílem napomáhá k rozvoji našeho sboru nebo při pořádání různých akcí v našem letním areálu.

 

Výstavy v Houdkovicích

2009 - zemědělská výstava od veteránů po současnost

2010 - výstava velorexů a auto-moto veteránů

2011 - výstava závodních speciálů

2013 - výstava vojenské techniky

2014 - setkání příznivců vojenské techniky "Mise"

2015 - výstava zemědělské techniky

2017 - výstava závodních speciálů

2019 - velkolepá výstava zemědělské techniky - 10. výročí od první výstavy